Boy Uzatma Ameliyatı

Boy Uzatma Ameliyatı

Boy uzatma ameliyatı, bacak uzunluğunun arttırılabilmesi adına yapılan bir cerrahi işlem olarak bilinir. Sadece bacak kısmında değil, kol bölgesinde de uygulanabilmektedir. Uzatılması planlanan kemik kesilmekte ve ikiye ayrılmış bulunan uçlar arasındaki boşluk uzatılmaktadır. Bunun için arada fiksatörün kullanılır. Her gün, oldukça az bir miktarda boşlukta bulunan kemik gerilir. Bunun yanı sıra açılan yeni alan dahilinde yeni kemik oluşumu sağlanır. Bu işlemlerin tamamı, boy uzatma ameliyatı kapsamında yer alan adımlardır. Özellikle son dönemlerde pek çok kişi, bu cerrahi işlemden faydalanarak bacak boyunu uzatmayı istemektedir.

Boy Uzatma Ameliyatı Nedir?

Boy uzatma ameliyatı, bir dizi işlemden meydana gelen ve bacak ya da kol boyunun uzatılmasını sağlayan bir cerrahi operasyondur. Çoğunlukla tedavi amaçlı gerçekleştirilen bu cerrahi müdahale, bazı durumlarda estetik kaygıdan dolayı da yapılabilmektedir. Genellikle büyüme plakları kapanmış olan bireylerde uygulanmaktadır.

Kemiğin cerrahi işlemler sonrasında kesilmesi, boy uzatma ameliyatının ilk aşamasıdır. Ardından kesilen kemik parçaları birbirinden ayrılır. Bu, düzenli ve sistemli bir süreci kapsamaktadır. Genellikle her gün yaklaşık 1 milimetre civarında kemikler birbirinden ayrılır. Kemiklerin birbirinden ayrılması ve yeni kemiklerin oluşumunun sağlanması, distraksiyon osteogenezi olarak adlandırılmaktadır.

Boy Uzatma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Çoğunlukla tedavi amaçlı yapılan, zaman zaman estetik kaygılardan ötürü de başvurulan boy uzatma ameliyatı, çeşitli işlem basamaklarını bünyesinde barındırmaktadır. Ameliyatın işlem basamakları, şu şekilde sıralanabilir:

  • Hastaya epidural anestezi ya da genel anestezi yapılır.
  • Uzatılması planlanan kemik, enine olacak şekilde ikiye kesilir.
  • Kesme işleminin hemen ardından bacak, çeşitli sabitleme cihazları kullanılarak sabitlenir.
  • Yerleştirilen cihaz yardımıyla kesilen kemik, yavaş ve titiz bir şekilde ayrılır.
  • Ayırma işlemi, yeni kemik oluşumunu destekler.
  • Kemiğin uçları arasında açılan boşluklar, yeni dokunun gelişimini sağlar.

Yukarıdaki gibi sıralanabilen adımların her biri, boz uzatma ameliyatı nasıl yapılır sorusunun cevabı olarak nitelendirilebilmektedir.

Boy Uzatma Ameliyatı Faydaları Nelerdir?

Bacak ya da kol boyunu uzatmayı sağlayan cerrahi müdahalenin çeşitli faydaları bulunur. Bunlardan ilki, tek uygulama ile boyun 8-10 cm arasında uzamasıdır. Birçok kişi, her ne kadar bir tedavi olarak uygulamaya başvursa da estetik kaygılar da uygulamanın tercih edilmesinde bir faktör olarak ön plana çıkar. Boy uzatma ameliyatının faydaları bulunmakla birlikte zorlu bir süreci kapsadığı için hekimle detaylı bir görüşme sağlandıktan sonra uygulamadan yararlanmak gerekmektedir.

Boy Uzatma Ameliyatı Zararları Nelerdir?

Her cerrahi müdahalede olduğu gibi boy uzatma ameliyatında da çeşitli riskler mevcuttur. Boy uzatma ameliyatı zararları kapsamında hastaların karşılaşabilecekleri riskleri genel hatlarıyla aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  • Müdahale sırasında kemik içerisine yerleştirilen ortopedik implantlar, internal çiviler kemiklerde enfeksiyon görülmesine sebebiyet verebilir.
  • Uygulama sonrası damarlar, kaslar ve sinirlerde gelişim nedeniyle akut ağrılar meydana gelebilir.
  • Uzatma sürecinde aktif olarak kullanılmayan bacakta kas zayıflıkları oluşabilir.
  • Alt bacak uzatmalarında, kas ve sinirlerin kaldırabileceğinden daha fazla uzatmanın yapılması, kısa aşil sendromunun görülmesine neden olabilir.

Yukarıdaki riskler, boy uzatma ameliyatının öncesi ve sonrasında meydana gelebildiği için hastanın riskleri bilmesi çok önemlidir.

 

Boy Uzatma Ameliyatı Fiyatı Nedir?

Boy uzatma ameliyatıyla ilgili merak edilen birçok husus bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de boy uzatma ameliyatı fiyatı nedir olmaktadır. Fiyat konusunda, pek çok kriterden dolayı değişiklik meydana gelebilir. Cerrahi müdahaleyi gerçekleştiren uzmanın nitelikleri, kullanılan malzemenin kalitesi vb. hususlar, fiyat farklılıklarına neden olmaktadır.

Cerrahi işlemin başarılı bir şekilde sonuçlanabilmesi için alanında uzman bir hekimden destek alınması çok önemlidir. Her cerrahi uygulamada riskler bulunduğu için bu risklerin en aza düşürülebilmesi, uzman hekimin deneyimini zorunlu kılar. Ayrıca işlemin yapılacağı alanın hijyenik olması da enfeksiyon riskinin minimuma inmesini sağlar.

Boy Uzatma Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Boy uzatma ameliyatı ne kadar sürer sorusu kapsamında işlemin kısa sürdüğünü ifade etmek olanaklıdır. Ameliyatın süresi 1,5 saat ila 3 saat arasında değişiklik göstermektedir. Uygulama sonrasında hastanede 2-7 gün arasında kalınır. Uygulamanın bitimi ile normal hayata dönme süresi ise 15-20 gün arasında değişiklik göstermektedir.

Boy Uzatma Ameliyatı Yaptıranların Yorumları

Boy uzatma ameliyatını yaptıranların yorumları farklılık gösterebilmektedir. İşlemin ilk aşamasından sonra, günde 1 mm uzama noktasında çeşitli ağrılar çektiklerini söyleyen kişiler bulunmaktadır. Fakat cerrahi müdahalenin boy uzatma konusunda gerçekten işe yaradığı da ifade edilmektedir.

Boy Uzatma Ameliyatı Yaptıran Ünlüler Kimler?

Bu operasyonun estetik amaçla tercih edildiği bir dönemde, bu uygulamadan faydalanan kişilerin sayısı bir hayli artmaktadır. Boy uzatma ameliyatı yaptıran ünlüler, çok daha etkileyici bir duruş elde etmek için cerrahi müdahaleden faydalanmaktadır. Cerrahi müdahaleden yararlanmasa da Hülya Avşar ve Burak Kut, pilates yaparak boylarının uzamasını sağlamıştır.

 

Boy Uzatma Ameliyatı Yapan Doktorlar

Op. Dr. Fatih Kemal Doğan

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 2010 yılında mezun oldu. Mersin ortopedi ve travmatoloji uzmanı, diz protezi ameliyatı, sporcu yaralanmaları, menisküs tedavisi gibi konularda uzmanlaşmıştır. Şu an Mersin’de kendi özel muayenehanesinde hizmet vermektedir.
websitesi: drfatihkemal.com

Prof Dr. Levent Eralp

Doğum Tarihi ve Yeri: 1966, İstanbul
Üniversite Eğitimi: İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi 1985-1991
websitesi: leventeralp.com

Opr. Dr. Halil Buldu

Dr. Halil Buldu yurtiçi ve yurtdışında kazandığı tecrübeleri ve ortopedi alanında yayınladığı akademik makalelerle güçlendirdiği deneyimleri 15 yıldır hastalarıyla buluşturmaktadır.
websitesi: halilbuldu.com

Prof. Dr. Metin Küçükkaya

Metin Küçükkaya 1992 yılında Tıp Fakültesin’den mezun olduktan sonra yoğun olarak “Erişkin ve çocuklarda uzatma ve deformite cerrahisi” konuları ile ilgilenmeye başladı. Özellikle 15 yıl boyunca klasik İlizarov cerrahisi yöntemleri, kompleks ayak deformiteleri, kendisinin tarif ederek geliştirmiş olduğu özel teknikler olan “kablo ile kemik transport tekniği”, “Retrograd intramedüller çivi üzerinden uzatma tekniği” üzerinde çalıştı.

websitesi: metinkucukkaya.com

Este Magazin
Güncel Estetik, Sağlık ve Kültür & Sanat Haber Portalı
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.