Lipozom Teknolojisi Saçlara Sağlık İçin Uygun Ölçekte Zoom Yapar mı ?
Günümüzde saç ekiminde yaşanan teknik gelişmeler sayesinde, her geçen gün daha konforlu bir hale gelen saç ekiminde yeni destekleyici ve tamamlayıcı nitelikte ürünler kullanılmaktadır. Saç ekimi akabinde saçların canlılığı ve çıkış kuvveti, yoğunluğu da en az saç ekimi işleminin kendisi kadar önem taşımaktadır. İşte bu noktada devreye giren Lipozomlar, farmasötik ve kişisel bakım endüstrisindeki polar lipitlerden oluşan iki tabakalı küresel lipit kesecikler olarak hem hidrofobik hem de hidrofolik kapsüle edilmek amacıyla kullanılmaktadırlar.
Lipozom Nedir?
Kendi aralarında sulu bir faz bulunduran, lipid tabakaların oluşturduğu, mikroskobik boyutlardaki küre şeklindeki yapılar lipozom olarak adlandırılır. Basit bir hücre sistemine benzeyen lipozomlar yapay bir zar modeli olarak, hücrenin temel taşıma fonksiyonlarının anlaşılmasında büyük rol oynarlar.
Lipozomlar yapıları itibariyle, tabakalı fosfopolitlerin birleşimiyle meydana gelen nanometre boyutunda olan kabarcıklardır. Boyutlarına göre küçük ve büyük, tabaka sayılarına göre monolayer (tek tabakalı), bilayer (iki tabakalı) ve de multilayer (çok tabakalı) olarak sınıflandırılmaktadırlar.
İnce tabaka sayısı ve büyüklüğüne göre lipozomlar dört şekilde ayırt edilerek incelenir.
- Küçük tek tabakalı lipozom (SUV)
- Büyük tek tabakalı lipozom (LUV)
- Çok tabakalı lipozom (MLV)
- Multiveziküler lipozom (MVV)
Suya eklendiklerinde vezikül şeklini alan lipozomlar aynı zamanda mevcut yapısal parametrelerin yanı sıra hazırlama yöntemlerine ve de kullanım alanına göre de sınıflandırılmaktadır.
Lipozom hazırlamak için kullanılan yöntemlerde genel olarak 2 temel basamak vardır:
Bu yöntemler,
- Organik çözücüde çözdürülen lipitlerin kurutulması,
- Sulu ortamda lipozomların oluşturulması, şeklinde gerçekleşir.
Lipozomlar sabun kabarcığın andıran ve içi sıvıyla dolu olan ve sadece elektron mikroskobu ile görülebilen kapsüllerdir. Toz formunda uygulanamayan lipozomlar sadece sıvı formülasyonla kullanılabilmektedir. Bileşim içeriğiyle cilt tarafından kolayca emilebilen lipozomlar cildin üretken tabakasına kadar inebilen yegane kozmetik üründür. Bu sebeple kozmetik alanında yüksek bio yararlanım için lipozomlar tercih edilmektedir.
Cildin gençliğini korumak için kozmetikte kullanılan lipozomlar aynı zamanda,
- Cilt için yumuşaklık ve esneklik sağlamada,
- Cildi yağlanmaya karşı korumada,
- Ciltteki nem dengesini geliştirmede de kullanılır.
Cilt üzerindeki bu etkilerine ek olarak, saç ekimi alanında, saçın taranma kalitesini artırarak, saçın elektriklenme oranını azaltmaktadır.
Lipozom Teknolojisi Nedir?
Lipozom teknolojisi temelinde fosfopilit içeriğine sahip hem yağı hem de suyu geçirebilen taşıyıcılar olan lipozomlar bulundurmaktadır. Hücrelerin geçişine, hücre yapısına çok benzeyen aktif maddeler olduklarından, dermokozmetik alanında etkin olarak lipozomlar kullanılmaktadır. Ayrıca, hücre zarlarında ve cilt bariyerlerinde uyum yaşanmama sorununu da yine lipozomlar ortadan kaldırmaktadır. Lipozom teknolojisi gücünü taşıyıcı sistem olan lipozomların biyolojik membranlar için iyi model olmasından ve hücre yapısına benzerliğiyle aktif maddeleri kolayca vücuttaki hedef bölgeye yerleştirebilmesinden almaktadır.
Günümüzde mevcut lipozom tekolojisine ek olarak patentli Lipo-L Teknolojisi de mevcuttur. Bu güncel modelde, lipozomal küreciklerin sızdırmazlığı garantilenmiştir. Bu da klasik lipozom teknolojisine kıyasla çok daha yüksek seviyede emilim anlamına gelmektedir. Lipozom teknolojisi lipozamların hücre zarlarında ve cilt bariyerlerinde uyum konusunda sorun yaşanmamasını ortaya çıkaracak modellemeyi oluşturur.
Lipozom teknolojisi, günümüzde halen geleceğin teknolojisi olarak lanse edilmektedir, buna karşın lipozomal teknolojinin aslında 50 yıldan fazla bir geçmişi vardır. Bu evveliyata rağmen, geleceğe yönelik şekilde sunulma sebebi ise aktif bileşen ve hücreye aktif madde tesliminde yapılan çalışmaların yakın zamanda yapılması ve halen üzerinde bunlar üzerinde çalışılıyor olması mantığı yatar. Özellikle saç cerrahisindeki iyileştirici ve canlandırıcı kozmetik etkisi, yakın zamanda hız kazanan özelliklerine örnek olarak verilebilir.
Lipozomal teknoloji, temel prensibinde etken maddenin direkt hücreye gitmesini hedefler, bu yönüyle de kozmetikte aktif bileşenleri cilde taşımak için kullanılan en güçlü ve en geçerli bir dağıtım sistemi olarak kendine yer edinmiştir.
Bioxcin Lipozom Teknolojisi Nedir?
Söz konusu lipozom teknolojisi, bugün Bioxcin’in (*) bazı ürünleriyle beraber saç dökülmesini engelleyici olarak kullanılmaktadır. (*Biota’nın en büyük markalarından biridir) Bioxcin eczane kanalında saç dökülmesinde akla ilk gelen marka olmakla birlikte, saç yüzeyinde nüfuz etmek suretiyle saçı güçlendirmek için kullanılan silikon bazlı ürünlere sahiptir. Lipozom teknolojisini baz alan bu ürünler arasındaki “Patentli Biocomplex B11 bitki ekstresi”nin içeriğinde,
- Saç tellerine gücünü yeniden kazandıran A, B1, B2, B5 ve B9 vitaminlerini, saç tellerinin içerir. Şampuan ürünü yine içeriğinde bulunan bu vitaminler ile , saç köklerindeki hücrelerin beslenmesinde de önemli bir rol oynamaktadır.
- Saçların beslenmesini sağlayan içeriğe bakır, çinko, demir ve kalsiyum mineralleri de dahildir.
- Saç dökülmesini önleyici özellik gösteren Omega-6 ve Omega-9 yağ asitleri de bu içerikte önem taşır.
- Saçların beslenmesine yardımcı olmak suretiyle saçların daha canlı, daha gür ve daha yoğun-sağlıklı görünümünü “Procyanidin” (*) içerik, destekler. Bu içerik yine ayrıyeten saç dökülmesini engelleme de yardımcı olmaktadır.
(*Procyanidin saç bakımında saçları daha güçlü ve gür hale getirmekte yardımcı olan doğal üzüm çekirdeği ekstresidir.)
Patentli Bicomplex B11 bitki ekstresinin özellikle saç kaybı ve genel anlamdaki saç dökülmesi, yoğun ve ileri seviyede olan saç dökülmesi ve uzun süreli saçkıran gibi durumlarda da etkinliği bulunmaktadır.
ATP Nedir?
Yaşamın sürekliliği ve devamlılığı konusundan en mühim ögelerden biri ATP yapısıdır. Hücrelerin hayatta kalabilmesi için ATP vazgeçilmez olan moleküldür. Bir hücrenin işleyişi için enerji gerekmektedir, bu enerji organik moleküllerin parçalanması ile mümkün olabilir, katabolizma olarak adlandırılan bu durumdaki gerek duyulan enerji ATP üzerinden elde edilmektedir.
ATP, bu bağlamda enerjiyi sağlama görevini üstlenendir. Metabolik faaliyetlerin sürmesini sağlayandır. ATP, Adenozin ile riboz şekerinin birleşmesinden meydana gelir ATP, devamlı olarak üretilmesi halinde hücredeki faaliyetlerin devamlılığı noktasındaki gereksinimi olan enerjiyi sağlar.
Lipozamal ATP Nedir?
Saç ekiminde en kısa sürede iyileşme ve de en sağlıklı büyüme için HypoThermosol ve ATP (*) kullanılır. Saç nakli akabindeki, her folikülden en iyi verimi almak için bu önemlidir. Greftler donör bölgeden ekim için alındığında, alıcı bölgeye ekilmeden soğutulmuş çözelti olan HypoThermal de muhafaza edilir, bunun amacı dokuların ve hücrelerin düşük sıcaklıkta korunması ve canlılığını yitirmemesi içindir.
Saç ekimindeki hassas greftleri bakımını ve zarar görme olasılığını üstlenen öge budur. Yapı olarak HypoThermal iki güçlü antioksidan, glutatyon ve sentetik bir E vitamini analoğu içerir. Greftlerdeki hücre stres tepkilerini azaltan da, saç ekimi sırasındaki greftlerin canlılığını sağlayan temel unsur da budur. Serum ve protein içermeden, hipoalerjenik özellikler bu şekilde sağlanır.
Saç ekimi iyileşme sürecinde ve de greftlerin canlılığını saç cerrahisinde sürdürebilme açısından oldukça önemli bir uygulama olan Lipozomal ATP, özellikle greftlerin daha hassas ve kırılgan olduğu, zarar gördüğü FUE (Foliküler Ünite Eksizyonu) tekniğinde greftlerin iyi ve de canlı durumda kalmasında etkili olur. Operasyon akabindeki süreçte yine ekim alanında olan greftlerin, sağlıklı sonuçlar verebilmesinde de yine ATP uygulaması büyük önem taşımaktadır.
ATP – adenozin trifosfat – yapısal olarak canlı hücreler içindeki enerjiyi sağlayan organik bir bileşiktir. Saç ekimi akabinde aşılanmış olan saç telleri kan ve oksijenden yoksun durumdadır. Bu da ATP değerlerinin düşmesi demektir. Alıcı bölgedeki kan dolaşımını geliştirmek amacıyla ATP uygulanabilir. Hem greftlere hem de saç dersine iyi gelen bu uygulama, iyileşme sürecini büyük ölçüde olumlu yönde etkilemektedir.
Lipozomal çözelti farmasötik yönüyle elverişlilik sağlayan bir araç olarak, hem folikül hücrelerine enerji sağlar, hem de tedavi uygulanan alıcı bölgede kan akışını artırıp düzene sokarak güçlü bir vazodilatör (*kan damarlarının esnemesi, genişlemesi) görevini üstlenir. Buna ek olarak yine çoğalan hücreler için ideal bir enerji substratıdır (* biokimyada enzimlerin tepkimelerinde işlenen maddelere verilen ad)
Bütün bu sunduğu olanaklarla beraber, FUT veya FUE tekniğindeki operasyonlardan sonra hastalara uygulanması, greftlerin canlılığını ve saç naklinin başarısının yüzdesinin yüksekliğini sağlar. Aynı şekilde iyileşme sürecini daha konforlu olacak biçimde hızlandırır.
Lipozomlar Nerede Kullanılır?
Lipozomlar yapıları gereği aynı anda suda ve yağda eriyebilen moleküllere sahip olarak ilaç taşıma aracı olarak kullanılabilmektedirler. Yine belli bir hedef bölgeye yönelecek şekilde üretilen “akıllı” lipozomlarda vardır.
Günümüz teknolojisindeki değişiklik ve gelişmeler sayesinde tıp ve gıda kullanımı yanı sıra lipozomlar aktif olarak kozmetik ve saç cerrahisi alanında da sıklıkla kullanılmaya başlanmışlardır.
Kozmetik alanında lipozomlar kullanım şekillerine ve amaçlarına bağlı doğrultuda, süspansiyon, aeresol, jel, krem ya da kuru toz formunda hazırlanabilmektedir. Lipozomların kozmetik alanında kullanımı başta deri sağlığını sağlayan unsurdaki yağlar, vitaminler ve de iyonlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Kişisel kozmetik ürünlerinde, saç kremleri ve de losyonlarda çok katmanlı lipozomlar bulunmaktadır. Yaraları iyileştirmede, özellikle güneş yanığı gibi durumlarda daha kompleks yapılı lipozomlar kullanılmaktadır.
Saç Ekiminde Lipozom Ekim Tekniği Nedir?
Dış yağ molekülü tabakasına sahip olan lipozomlar saç ekimi sırasında ve yine operasyonun 21. gününde kafa dersindeki epidermal tabakaya lipozom aşılama tekniği ile enjekte edilmektedir. Bu model aşılama, ozon gazının çeşitli vitamin ve minerallerle birleştirilmesinden ortaya çıkan yeni nesil bir sıvı modeldir. Bu süreçte lipozomların kullanımı yeni nesil sıvı ozon aşılama olarak geçmektedir. Bu uygulama şeklinde amaç ekilen greftlerin oksijenle daha iyi beslenmesini, tutunmasını ve sağlıkla büyümesini sağlamaktır.
Lipozomlar kullanım olarak her yaştan ve her iki cinsiyetten insanların rahatlıkla tercih edebileceği bir tekniğin bileşenidir. Saç ekimi alanında saçın canlılığını yitirdiği durumlarda içerdiği mineral ve vitamin desteğiyle birlikte saçsız cilt yüzeyinde alıcı bölgede kullanılabilir. Çok etkili bir yöntem olarak saç cerrahi uygulamasında kendine özel bir yer edinmiş durumdadır. Saç ekiminde bu aşılama modelini günümüzde etkin biçimde Dr. Serkan Yavuz tercih etmekte ve de kullanmaktadır.
Saç Ekiminde Lipozom Aşılama Ücreti Nedir?
Günümüzde modern destekleyici ve güçlendirici tedavi uygulamalarının bir parçası olarak kullanılan lipozom teknolojisindeki, lipozom aşılama yönteminde ücret arlığı 5000TL-9000TL aralığında farklılık göstermektedir. Özellikle saç ekimi akabinde, gretflerin daha sağlıklı olması için son zamanlara tercih edilen bir tedavi tamamlayıcı modeli olarak adından sıkça bahsedilmektedir.