Aşılama Nedir, Aşılama Tedavisi Nasıl Yapılır?
![Aşılama Nedir, Aşılama Tedavisi Nasıl Yapılır?](https://www.estemagazin.com/wp-content/uploads/2020/03/asilama-nedir-ve-nasil-yapilir.jpg)
Aşılama nedir ve nasıl yapılır, aşılama tedavisi süreci nasıl ilerlemektedir, aşılama hakkında merak ettiklerinizi aşağıdan detaylı olarak öğrenebilirsiniz.
Aşılama tedavisi çocuk sahibi olamayan çiftlerin ilk başvurduğu yöntemlerdendir. Özellikle ilk bir yıl doğal yollar ile çocuk sahibi olamayan çiftlere uygulanmaktadır. Bu tedavi yöntemi anne adayına yapılmaktadır. Yumurtaların aşılanması ile olgunlaşması amaçlanmaktadır. Aşılama tedavisi belli bir süreçte ilerlemektedir. Sürecin her adımının doğru ve eksiksiz yapılması başarı oranını etkilemektedir.
Aşılama Nedir?
Aşılama kadınlara yapılmaktadır. Anne adaylarına iğneler ve ilaçlar verilmektedir. Verilen bu iğne ve ilaçlar yumurta keseceklerinin yani foliküllerin olgunlaşmasını sağlamakta hamile kalmaya uygun hale getirmektir. Aşılama tedavisinde verilen ilaçlar ve karından yapılan iğneler ile yumurtaların en az 17 mm olması sağlanmaktadır. Yumurtaların hamile kalınması yani sperm ile birleşip embriyo oluşması için büyüklüklerinin 17 mm – 20 mm arasında olması gerekir. Yumurtanın büyüklüğü kadar sayısı da önemlidir. Yumurtalar istenilen boyuta geldiğinde ise çatlatma iğnesi yapılır. Çatlatma iğnesi yapıldıktan hemen sonra ise laboratuvar ortamında özel sıvılarda yıkanmış spermler döllenmenin oluşması için anne rahmine enjekte edilir. Bu işlemlere aşılama tedavisi denilmektedir.
Aşılama yapıldıktan yani sperm rahme yerleştirildikten sonra dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bu noktalar gebelik şansını etkilemektedir. Anne adayının bir süre boyunca uzanması ve hareket etmemesi gerekir.
Aşılama Tedavisi Süresi Kaç Gün?
Aşılama tedavisi ortalama olarak 15 gün sürmektedir. Bu 15 günlük sürecin genelinde anne adayına tedavi yapılır. Yumurtaların olgunlaşması, rahim duvarının istenilen kalınlığa gelmesi için yapılan ilaç tedavisi bu sürenin büyük bölümünü oluşturmaktadır.
Aşılama tedavisi tamamen çocuk sahibi olmak isteyen kişilerin üreme hücreleri ile yapılmaktadır. Bu nedenle doğaldır. Tedavideki amaç hamile kalma süresini hızlandırmak, sperm ve yumurtaların anne rahminde birleşmesini daha kolay hale getirmektir.
Aşılama işlemi yapıldıktan iki hafta sonra kanda gebelik testi yapılır. Kanda gebelik testi sonucu daha kesin gösterir. Eğer embriyo rahme tutunmuş ise gebelik gerçekleşmiştir. Gebelik başarılı ise bundan sonraki süreçte anne adayının durumuna göre ek ilaç takviyesi yapılabilir. Fakat süreç doğal hamilelik ile aynı seyirde devam etmektedir.